< Vorige | Hoofdmenu | Volgend

30/11/2012

3 gemiste oproepen, een smsje en een paar whatsappjes

By Vincent van der Leer

vr 30 nov, 2012 14:47

(0) Comments | Leave a comment

Het is weer zover! Te laat voor een afspraak. Er wordt gevloekt, terwijl de laatkomer in kwestie zich ongeveer onder de douche al omkleedt. Hij had voor de training nog zo gezegd dat hij op tijd terug moest zijn omdat hij ergens met zijn vriendin en haar ouders heen moest. Nu is hij te laat, voor de zoveelste keer.

Rotterescale

Het lijkt niet uit te maken hoe goed je je afspraken inplant, het gaat vaker fout dan goed. Het lijkt alsof de tijd sneller gaat als je op het water aan het trainen bent. Als roeier ben je eigenlijk niet helemaal beschikbaar voor de normale wereld. Niet zoals mensen die niet roeien. Er zijn weinig mensen buiten de sport die het begrijpen, maar voor een hoop redenen ben en blijf je als roeier altijd bezig. Roeien komt vaak op de eerste plek en al het andere moet je proberen zo goed mogelijk er omheen te plannen. Zelfs als je het roeien een keer een lagere prioriteit geeft, lijkt het alsnog meer tijd op te eisen dan beoogd. Met twee trainingen per dag en andere verplichtingen zoals college en werk is dat soms behoorlijk lastig plannen.

Het gevolg van tijdgebrek is het meest voelbaar voor de mensen direct om je heen. Denk aan familie, vrienden, huisgenoten en een vriendje of vriendinnetje. Menig relatie is al gesneuveld met “dank” aan het roeien. Het is dan ook niet geheel verbazingwekkend dat er een hoop relaties binnen het wereldje zelf ontstaan. Deze relaties houden vaak langer stand, omdat de ander het beter begrijpt dan een buitenstaander.

Probeer het maar eens uit te leggen aan je (nieuwe) wederhelft dat je niet gezellig samen uit eten kan omdat je om 9 uur 's avonds pas klaar bent met trainen, je vervolgens te moe bent om nog iets leuks te ondernemen en morgenochtend de wekker weer dik voor zevenen gaat omdat je dan wéér moet trainen. Iets gezelligs als een weekendje weg zit er ook niet zomaar in. Dat moet ver van te voren gepland worden en wordt dan altijd nog met potlood, en niet met pen, in de agenda genoteerd. Want tja, er kan zomaar weer iets tussen komen. Dat alles voor de sport, en de liefhebbende partner komt op de tweede plek. Of je het nu wilt of niet, het is toch vaak echt zo. Precies het soort zaken die in een relatie spanning opleveren, begrijpt een andere roeier evengoed. Verder kan alleen een heel lieve geduldige en verliefde partner het tolereren...voor een tijdje.

Bostonspeedrescale

Maarja, liefde en bijbehorende zaken kun je niet altijd controleren. Zeker niet waar het hormonale jongeren en studenten betreft. De activiteiten die gepaard gaan met het zoeken naar een liefje kunnen daarnaast nogal een afleiding zijn voor de atleet. Het soort afleiding die een coach liever niet ziet.

In de tijd dat ik in Engeland roeide was er een coach die bereid was om erg ver te gaan om zijn pupillen zo gefocust mogelijk te houden. Volgens hem was een vaste relatie de ideale oplossing voor het veel voorkomende probleem van de zoektocht naar liefde en lust onder jonge roeiers. Zijn oplossing was dan ook even simpel als opmerkelijk; iedere keer als een van zijn pupillen vertelde een nieuw vriendinnentje te hebben, dan werd de dame in kwestie door de coach uitgenodigd om een keer op de club te komen kijken. Onder het genot van een kopje thee en een koekje werd de dame dan uitgelegd dat het chronisch te laat komen en de onhandige trainingstijden niet de schuld van de roeier waren. Dat hij begreep hoe vervelend het was, maar dat dit vooral niet de relatie mocht beïnvloeden. De man deed dit niet omdat hij echte liefde zag tussen de twee of dat hij dit zijn puberende pupillen zo gunde. Nee, de beste man was ervan overtuigd dat als zijn pupillen niet een partner hadden om hun hormonale drang op te botvieren, ze naar een partner hiervoor opzoek gingen. Hij kon het niet gebruiken dat zijn jongens in hun mannelijke drang stiekem naar de lokale kroeg of discotheek gingen om daar leeftijdsgenootjes te versieren. En hij had bedacht dat met een vriendinnetje zulk gedrag makkelijk de kop in wordt gedrukt. Maar dan moest het vriendinnetje natuurlijk niet de relatie beeïndigen vanwege het roeien. Een nogal bizarre tactiek die ik hierna ik nooit meer ben tegengekomen. Waarschijnlijk tot de teleurstelling van een hoop roeiers, want het voorkomt hen een hoop excuses en uitleg.

Reacties

Feed Blijf op de hoogste van de laatste updates RSS feed.

Plaats een reactie

Naam:

Mailadres:

URL:


Reacties:

MPU - Nieuws