< Vorige | Hoofdmenu | Volgend

18/12/2012

De verloren steden van Australië

By Discovery Channel

di 18 dec, 2012 10:13

(0) Comments | Leave a comment

Op een nachtfoto van Australië, gemaakt door het nieuwe in de ruimte zwevende VIIRS instrument, lijken zich de grootste steden te vinden in de meest afgelegen outback. Een raar fenomeen, hoe kan dat?

Aussie1


Het nieuwe VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) zo gevoelig is ingesteld dat het zelfs vuur en branden, en nog veel meer, vast kan leggen. NASA is de laatste tijd bekogeld met vragen waarom de nieuwe VIIRS deze lichten toont bij de visualisatie van de aarde bij nacht. Op die plekken in Australië bevinden zich namelijk helemaal geen steden!

Het licht dat werd vastgelegd in Australïe in de outback komt niet van de steden, maar van (bos)branden, ver weg van de steden en dorpen. In deze heldere gebieden in het westen van Australië zijn volgens Suomi NPP het dus niet steden of industriële gebieden, maar branden die op de foto te zien zijn.

Aussie

De omvang van dit licht is ook een resultaat van de samenstelling van de foto. Deze beelden zijn samengesteld uit foto’s die genomen zijn over negen dagen in april 2012 en 13 dagen in oktober 2012. Dit betekent dat branden en andere bronnen van licht (zoals schepen) die maar op één bepaalde dag zichtbaar waren toch worden getoond.

Omdat de branden op verschillende tijdstippen op verschillende locaties zichtbaar zijn, geeft de samengestelde foto een cumulatief beeld waarop lijkt dat er een enorme brand is. Deze branden zijn echter momentopnames, in tegenstelling tot de altijd zichtbare steden.

Discovery News - Larry O'Hanlon

Reacties

Feed Blijf op de hoogste van de laatste updates RSS feed.

Plaats een reactie

Naam:

Mailadres:

URL:


Reacties:

MPU - Nieuws