< Vorige | Hoofdmenu | Volgend

31/01/2013

Daytona

By Discovery Channel

do 31 jan, 2013 10:09

(0) Comments | Leave a comment

Wat een week...! Tijdens mijn SE week op school kreeg ik op dinsdagavond om 1 uur 's nachts een telefoontje van TRG of ik de Daytona 24 hours wilde rijden in een Porsche GT3. Dezelfde nacht nog heb ik mijn ticket geboekt, mijn ESTA aangevraagd en mijn racespullen bij elkaar geraapt om de volgende morgen om 7.50 met het vliegtuig te vertrekken naar Daytona Beach, Amerika.

6a010534c904cd970c017ee7d8a9df970d-800wi

Op woensdag avond ben ik daar aangekomen en op donderdag begon de eerste vrije training al om 9 uur ’s morgens. De auto deelde ik deze race samen met mijn vader, wat het natuurlijk een extra speciale ervaring maakte. De andere teamgenoten waren Nederlander Ivo Breukers en Amerikanen Jim Michaelian & Brad Lewis. Ik heb door mijn last minute deelname de 3 daagse testsesie in januari moeten missen. Hier deed vrijwel de gehele concurrentie wel aan mee.

De eerste ervaring op de banking was fenomenaal. Alles easy vol gas, maar het is wel heel raar dat je zo schuin rijd. De banking heeft een hoek van 35 graden namelijk. Je moet de eerste 2 rondjes even wennen en uitvinden, bijvoorbeeld hoe je precies je hoofd moet houden om goed in je spiegels te kunnen kijken. Er deden in totaal 60 verschillende auto’s mee, onderverdeeld in 2 klassen: de DP’s (Daytona Prototypes), de snellere variant en de GT’s, de klasse waar wij in uitkwamen met maar liefst 40 deelnemers. Je moest dus heel goed op letten wat er om je heen gebeurde. Hierbij werd ik geholpen door een spotter, een man die op een punt staat waar hij de hele baan kon overzien en mij ondersteunt door bijvoorbeeld te zegen: “DP coming up" of  “On your left”. Ongeveer 50 procent van het ronde is vol gas over de banking en de andere helft is een normaal circuit met hairpins en snelle bochten op het infield. Daarnaast heb je in Amerika de zogeheten yellows. Dit is een safetycar situatie wanneer er op de baan een crash is gebeurd. Ze willen altijd de leider per klasse direct achter de safetycar hebben dus auto’s die voor hem in de rij reden mogen de safetycar rechts passeren en zo een ronde terug pakken op de leiders. Kortom, een hele hoop nieuwe ervaringen die ik allemaal moest ervaren.

 

Dennis1

Ik kreeg in de eerste vrije training 5 rondes de tijd en in de 2e training had ik een half uur op de baan. Ivo mocht de kwalificatie voor zijn rekening nemen omdat je dan ook de race moest starten. Ivo, zelf organisator van de 24 uur van Dubai en Barcelona, heeft hier veel ervaring in. Het belangrijkste is dat je de race uitrijdt zonder maar 1 fout te maken en zo steeds wat naar voren op schuift. Er werd dus meer prioriteit gesteld aan een safe start dan aan 5 plaatsen naar voren bij de start. Een begrijpelijke keuze aangezien dit mijn allereerste 24 uurs race ooit werd.

Dezelfde donderdag stond er nog een nachttraining op het programma. Het was de allereerste keer voor mij in een raceauto in het donker. Wat een gaaf gevoel was dat. Tijdens mijn stint viel de verlichting op het infield uit dus was het extra donker. Het coole aan het rijden in het donker is dat je bijna niks meer ziet in je spiegels, alleen maar koplampen en het verschil tussen 1 of 2 auto’s is lastig te zien. Ook zijn in het donker opeens veel referentiepunten verdwenen omdat je die simpelweg niet meer kunt zien. Op zoek naar nieuwe punten dus.

Dennis2

 

Op vrijdag hadden we maar 1 training op het programma staan. Mijn vader reed nu pas zijn allereerste stint omdat hij al zijn “tracktime” aan mij had opgeofferd, waar ik hem erg dankbaar voor ben. Deze training hebben we vooral rijderswissels getraind. Dit moet namelijk zo snel mogelijk gebeuren maar ook zonder stress en foutloos. Je wilt zo kort mogelijk in de pitstraat stil staan. Vaak worden de rijderswissels onderschat maar het is een heel belangrijk punt. In alle haast en hectiek moet je aan veel dingen denken. Bij het inrijden van de pit straat moet je pas zo laat mogelijk je snelheid naar beneden brengen en op de speed limiter de pitlane in rijden. Tijdens het rijden maak je al je gordels ruim voor de volgende rijder. Je zet de auto neer bij het team in 1e versnelling, schakelt de motor uit, schuift je stoel naar achter, klikt je gordels los, unplugged de radio en neemt de drinkfles mee en dan als een gek de auto uit. Wanneer je ook maar 1 ding vergeet kost dit weer tijd voor de volgende rijder die de auto in gaat. Verder hebben we vooral deze dag lekker ontspannen om zo goed mogelijk uitgerust aan de 24 uur te beginnen.

Zaterdag was het dan eindelijk zo ver. ’s Morgens vond de rijdersbriefing plaats. Een hele ceremonie waarin veel legendes werden bedankt en de laatste regels werden verduidelijkt. Hierna was de handtekeningensessie. Super cool om dit mee te maken. Duizenden Amerikanen staan in de rij om jouw handtekening op hun mooiste foto. shirt of poster te krijgen. Vervolgens de rijderspresentaties. Zoveel toeschouwers bij elkaar heb ik nog nooit gezien, wat een fans!! Om 15.30 was de start van de race die Ivo voor zijn rekening nam. Hij had een goede start en bracht de auto na 50 minuten keurig binnen. Daarna was het gelijk mijn beurt. De snelheid was goed ook al moest ik aan het begin nog iets wennen omdat ik het hele weekend pas 15 rondes had gedaan. Aan het eind van mijn stint kwam er een yellow en maakte we een pitstop. Omdat we met wisselen van rijder veel tijd verloren en niet een ronde op de leider konden terug “stelen” vulde ze de auto alleen af met benzine en werd mijn eerste 24 uurs stint, gelijk een dubbel stint van 1 uur en 50 minuten.

Dennis3

Helaas reden we samen met 2 langzamere Amerikanen, die zo'n 8 tot 10 secondes per ronde verloren. Mijn vader's stint daarna was goed en vooral foutloos. Hij heeft weer een paar posities ingehaald. Om half 12 ’s avonds was het weer mijn beurt. Tijdens de rijderswissel zag het team de frontsplitter er half af hangen en hebben die er helemaal afgetrokken. Vervangen zou veel tijd kosten en dit wilden ze alleen doen bij een yellow of langere pitstop. Wel betekende dit weinig balans in de auto, veel onderstuur en weinig grip middenin de bocht. Ik kon er nog erg competitieve rondetijden mee rijden en weer constant.

Na mijn dubbele stint sloeg het noodlot toe.  De Amerikaan Brad Lewis crashte de auto volledig in de snelste bocht van het circuit. De auto was te erg beschadigd om verder te kunnen, wat een drama! Het doel was om mijn allereerste 24 uur te finishen en vooral veel stints te rijden en ervaring op te doen. Helaas, maar wat een ervaring! De fans in Amerika waren top, duizenden mensen kampeerden op de camping op de paddock om zo te hele 24 uur te kunnen volgen. De ene barbecue was nog mooier dan de ander.

Ik ben enorm blij deze kans te hebben gekregen en ik ga mijn uiterste best doen om in 2014 op een winnende auto te rijden.

Bedankt voor de kans pap, Discovery Channel, TRG, Porsche Motorsports en niet te vergeten school. Ik mocht tijdens mijn SE week weg om te racen en ze bieden mij de gelegenheid om de toetsen later in te halen!Groet Dennis

Reacties

Feed Blijf op de hoogste van de laatste updates RSS feed.

Plaats een reactie

Naam:

Mailadres:

URL:


Reacties:

MPU - Nieuws