< Vorige | Hoofdmenu | Volgend

07/02/2013

Sneeuwveilig freeriden

By Tjeerd Langstraat

do 07 feb, 2013 14:15

(1) Comments | Leave a comment

Er staat een stevige wind, kristalheldere sneeuwvlokken dwarrelen door de lucht en een vrolijk loensende man staat ons grijnzend gade te slaan. De olijke man is Stefan en hij is een van de lawine-instructeurs die trainingen geeft tijdens de eerste Snow & Safety Conference dat onlangs in Lech gehouden werd. Lech wintersport NCAB

Ik doe mijn backpack om met daarin de basisuitrusting die iedere offpiste wintersporter bij zich zou moet hebben. Er zit een lawinepieper in, een schop en een prikstok. We krijgen deze ochtend een basistraining om met behulp van de lawinepieper mensen te zoeken –en te vinden- die door een lawine bedolven zijn. Gebruik van het materiaal, de lawinepieper en de technieken om zo efficiënt mogelijk te zoeken en een slachtoffer te lokaliseren en uit te graven passeren de revue.

In de middag gaan we via de pistes in Zürs, een dorpje naast Lech, de bergen in met onze berggids Christoph. Met de ’s ochtends opgedane theorie gaan we nu de praktijk in. We schieten de piste af en stuiven door de verse poedersneeuw. Ik hoor niets dan het geluid van het zachte ruisen van mijn board die de eerste sporen trekt in het witte goud. Christoph houdt zo nu en dan halt, laat ons kijken waar we ons bevinden, of we veilig staan mocht er een lawine komen en hij leert ons de omgeving kritisch te bekijken.

“Wat zie je daar? Waar denk je dat de wind vandaan komt? Wat denk je, is dat vlakke stuk daar veilig? Kijk hoe de sneeuw is opgebouwd.”

Het voelt een beetje alsof ik weer op school zit en mijn huiswerk niet heb gedaan. Ik moet gissen naar de antwoorden. De kennis ontbeert me en wat ik wel weet is dat logica in de bergen niet altijd opgaat. Daar is moeder natuur te grillig voor.

Freeriden wordt steeds populairder, maar veel freeriders zijn zich niet bewust van de gevaren die in het achterland buiten de pistes op de loer liggen. En ook ik moet erkennen dat ik vaak offpiste ben gegaan zonder al teveel op de gevaren te letten. Christoph verkent een stijl stuk met uitzicht op Zürs. We glijden dwars door de struiken die nog onder de sneeuw uitkomen, langs rotsen en over maagdelijk witte hellingen. Al jodelend voert hij ons de poeder door. “It’s all about risk-management. And having fun. Make sure you always have fun!” roept hij. En zo is het maar net.

Ski-airbag Na het ongeluk met prins Friso in Lech heeft de verkoop van ski-airbags een enorme vlucht genomen. Er zijn nog geen definitieve cijfers bekend, maar gemiddeld genomen zijn er nu al ruim 5x zoveel verkocht als voorgaand jaar. Een opgeblazen ski-airbag zorgt ervoor dat een lawineslachtoffer naar de oppervlakte wordt geduwd. En hoewel een ski-airbag de kans op overleving aanzienlijk vergroot, het is nog geen garantie dat offpiste skiën nu veilig is. Alleen al vanwege het feit dat je de helderheid van geest moet hebben, om de airbag op tijd te kunnen activeren.

Lech Lech Zürs am Arlberg is de bakermat van het alpine skiën. Het gebied behoort dan ook tot de top wintersportgebieden van Europa. Het gebied is sneeuwzeker en er zijn legio mogelijkheden om tot in het dal af te dalen. Lech is bij Nederlanders bekend vanwege de koninklijke familie die er jaarlijks hun wintersportvakantie vieren. Niet alleen de Hollandsche adel weet Lech te vinden. Velen beroemdheden en andere adel komen graag in Lech. Het mondaine dorp is desondanks bijzonder gezellig en authentiek.

  6

Reacties

Feed Blijf op de hoogste van de laatste updates RSS feed.

particulier vakantiehuis huren

Eindelijk kreeg ik wat ik wilde om te lezen over wintersport. Sneeuw sporten zijn mijn favoriet en je hebt het over een heel veel goede punten om veilige wintersport te hebben. Dank je ..!

Plaats een reactie

Naam:

Mailadres:

URL:


Reacties:

MPU - Nieuws