< Vorige | Hoofdmenu | Volgend

05/03/2013

Plannen voor safari? Maak deze keuze als eerste.

By Paul Cosijn

di 05 mrt, 2013 16:16

(1) Comments | Leave a comment

Een safari kiezen is niet gemakkelijk. De foto’s in reisbrochures laten je duizelen, de vele websites bieden geen houvast. Er zijn seizoenen die een rol spelen. Of verschillen in comfortniveau. En als de ene safari duurder is dan de andere, is het die meerprijs dan uiteindelijk waard? Of je nu bereid bent er tijd aan te besteden of niet, het blijft een lastig in te schatten. Mijn advies: verdiep je als eerste in de belangrijkste keuze. Wil ik verblijven in een nationaal park of in een particulier wildpark? Hieronder de tien verschillen tussen beide opties.

Ants Hill 430
Photo Credits – Ant’s Hill Private Bush Home

Nationale parken zijn bedoeld om natuur te beschermen en deze toegankelijk te maken voor
een breed publiek. Particuliere wildparken, ofwel private game reserves, zijn opgezet om de bezoekers die er verblijven een optimale safari-ervaring te bieden. Hieronder de tien grootste
verschillen.

NP = Nationaal Park
PW = Particulier Wildpark

1. Rondrijden
NP: Je kunt hier met je eigen (huur)auto rondrijden, waarbij je zelf bepaalt waar je naartoe gaat en hoe lang je ergens blijft staan.
PW: Je wordt rondgereden door een gids, die het gebied kent en ervaring heeft in welke dieren je waar mag verwachten.

2.Afmeting
NP: Dit zijn vaak gebieden met een grootte van een provincie van Nederland, of nog
meer.
PW: In de regel zijn dit kleinere gebieden die grenzen aan een nationaal park.

3. Wild opsporen
NP: Je kunt zelf wild opsporen in je eigen tempo en je eigen observaties doen. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de situatie kan dit best spannend zijn (zie foto hieronder). Op sommige plekken worden eerdere wildwaarnemingen vermeld op een landkaart bij het kantoor van de rangers.
PW: De gids helpt je met het vinden en benoemen van dieren, soms geassisteerd door een tracker die sporen leest. Met behulp van radiocontact tussen verschillende gidsen kunnen bijzondere waarnemingen worden doorgegeven.

_Elephant 430
Photo Credits – San Parks

4. Naamsbekendheid
NP: De namen die we kennen zijn van de parken zelf, bijvoorbeeld Kruger in Zuid-Afrika, Etosha in Namibië of Masai Mara in Kenia.
PW: De namen die enige bekendheid ontwikkelen zijn vaak van de lodges in de wildparken, bijvoorbeeld Mala Mala in Zuid-Afrika, Wolwedans in Namibië of Governors in Kenia.

5. Overnachting
NP: In een nationaal park kun je kamperen en overnachten in doorgaans eenvoudige chalets. Het terrein is omgeven door hekken om de wilde dieren buiten te houden. Je rekent alleen de overnachting af, zonder maaltijden en activiteiten.
PW: Je verblijft in een safari lodge of tented camp, variërend van comfortabel tot zeer luxe. Ruime kamers, eigen badkamer en suite en heerlijke maaltijden. Er zijn geen hekken voor het maximale wildernisgevoel. De overnachting, alle maaltijden en reguliere activiteiten zijn inbegrepen.

6. Toegang
NP: Ze zijn toegankelijk voor iedereen. Inwoners van het land kunnen voor een sterk gereduceerd tarief terecht. Een foto van veel voertuigen bij een wild dier is bijna altijd genomen in een nationaal park.
PW: Alleen toegankelijk voor de bezoekers die er ook overnachten. De kans dat je andere voertuigen tegenkomt is veel kleiner, waardoor je de natuur extra intens beleeft.

7. Tijdsregulering
NP: In deze parken mag je je bevinden tussen zonsopkomst en zonsondergang. Om vroeg in de ochtend op de gewenste plek te zijn, vormen er zich soms rijen bij de ingang.
PW: Door de kleinere dichtheid aan bezoekers, kunnen de dieren hun natuurlijke gedrag ongestoord vertonen. Daardoor is het mogelijk ook na zonsondergang op pad te gaan en de dieren te zien die dan actief zijn.

8. Groepsgrootte
NP: Als je zelf rondrijdt in een nationaal park, reis je dus met het aantal waaruit je eigen groep bestaat. Dat kan twee personen zijn bij een stel of bijvoorbeeld vier personen bij een gezin. De timing van je safari bepaal je zelf onderling.
PW: In een particulier wildpark word je rondgereden in een 4WD, met een groepje van maximaal acht of tien personen. De timing van je safari wordt in overleg met je gids en de andere gasten bepaald. Voor een meerprijs kun je overigens vragen om een privévoertuig.

9. Activiteiten
NP: In de meeste parken is alleen rijden op de gemarkeerde wegen toegestaan. Sommige nationale parken hebben de mogelijkheid van een begeleide safari. Door een beperkt aanbod, moet deze ruim van tevoren worden geboekt.
PW: Je kunt op gamedrive, overdag en ’s avonds. Op gamedrive mag de gids van de weg af om je bijvoorbeeld dichter bij een luipaard te brengen. Daarnaast kun je met je gids een safari te voet maken. En waar dit mogelijk is, een safari op het water. Deze extra activiteiten maken de safari-ervaring wezenlijk anders.

10. Voertuig
NP: In de regel is alleen een dicht voertuig toegestaan. In sommige parken kun je met een tweewielaandrijving uit de voeten, vaak is een vierwielaandrijving een vereiste. Een 4WD vergt ervaring om lastige situaties in te kunnen schatten.
PW: Een open Landrover is toegestaan (zie bovenste foto). Daarin hoor je de geluiden beter en als je naast een leeuw, neushoorn of olifant staat, beleef je dat veel intenser. Dieren zien mensen in een voertuig niet als mensen, waarmee een open voertuig veilig is.

_Cheetah 430
Photo Credits – San Parks

Reacties

Feed Blijf op de hoogste van de laatste updates RSS feed.

costa brava

Hey bedankt voor de leuke tips. Ik hou gewoon van deze. Reizen naar zulke plaatsen is heel leuk en heeft veel veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen. Je hebt hier uitgelegd allemaal heel goed. Heel nuttig en praktisch toepasbaar. Dank u.

Plaats een reactie

Naam:

Mailadres:

URL:


Reacties:

MPU - Nieuws